08.03.2014

Naleśniki z karmelem i płatkami migdałów





Naleśniki z karmelem i płatkami migdałów


ciasto naleśnikowe
150 ml mleka
2 łyżki śmietanki 30%
1 jajko
75 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli


karmel
pół szklanki cukru
3 łyżki wody
1/3 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli morskiej

olej do smażenia
uprażone płatki migdałów do obsypania


Ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcję ciasta wylewamy na patelnię. Naleśniki smażymy na złotobrązowy kolor. Z podanego przepisu otrzymacie 4 duże naleśniki.
Przygotowanie karmelu: na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę, podgrzewamy aż masa nabierze bursztynowego koloru, mieszamy tylko od czasu do czasu. Gdy karmel osiągnie odpowiedni kolor wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
Naleśniki układamy na talerzu, obficie oblewamy karmelem i obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. zrobiłam karmel! wyjadłam łyżką połowę! jest obłędny! dziękuję ;* ps. wystraszyłam się jak wlałam śmietankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety uzależnia :D Zapomniałam Cię ostrzec, że trochę pryska....

      Usuń