Naleśniki z karmelem i płatkami migdałów
ciasto naleśnikowe
150 ml mleka
2 łyżki śmietanki 30%
1 jajko
75 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
karmel
pół szklanki cukru
3 łyżki wody
1/3 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli morskiej
olej do smażenia
uprażone płatki migdałów do obsypania
Ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcję ciasta wylewamy na patelnię. Naleśniki smażymy na złotobrązowy kolor. Z podanego przepisu otrzymacie 4 duże naleśniki.
Przygotowanie karmelu: na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę, podgrzewamy aż masa nabierze bursztynowego koloru, mieszamy tylko od czasu do czasu. Gdy karmel osiągnie odpowiedni kolor wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
Naleśniki układamy na talerzu, obficie oblewamy karmelem i obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
zrobiłam karmel! wyjadłam łyżką połowę! jest obłędny! dziękuję ;* ps. wystraszyłam się jak wlałam śmietankę :)
OdpowiedzUsuńNiestety uzależnia :D Zapomniałam Cię ostrzec, że trochę pryska....
Usuńdaje rade
OdpowiedzUsuńPodoba mi się
OdpowiedzUsuń