03.02.2014

Spaghetti z pistacjowym pesto



Uwagi:
*inne przepisy na pesto: pesto z suszonych pomidorówklasyczne pesto.


Pesto pistacjowe 
(Inspiracja: www.edibleperspective.com)


listki bazylii oberwane z jednej doniczki

100 g solonych pistacji (waga w łupinkach)
50 g tartego parmezanu
ząbek czosnku
gałązka posiekanego rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku


Pistacje pozbawiamy łupinek.
Do misy blendera wrzucamy liście bazylii, pistacje, parmezan, czosnek i rozmaryn. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Miksujemy na gładką masę.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka lub mieszamy z ugotowanym makaronem.
Przechowujemy w lodówce do tygodnia.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Znowu pesto...
    Chcemy pesto!!!
    kolorowe, bez umiaru, z dodatkami
    bez nadęcia, bez pouczania
    jak ma być OK a co jest BEE

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak ma być OK, a jak jest BEE?

    OdpowiedzUsuń