Ser jogurtowy w oliwie
(Inspiracja: Smakowite prezenty)
400 g jogurtu greckiego
sól do smaku
suszony tymianek
kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
gałązki świeżego rozmarynu i tymianku
Jogurt solimy i wlewamy do podwójnej gazy, wiążemy sznurkiem, umieszczamy na sitku, które nakładamy na miskę, pozostawiamy na 48 godzin w lodówce.
Następnie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na talerzu i ponownie chowamy w lodówce na 24 godziny, by obeschły.
Po tym czasie obtaczamy kuleczki w tymianku, kolorowym pieprzu i przekładamy do słoika. Zalewamy oliwą, wkładamy gałązki świeżego tymianku i rozmarynu.
Słoik zamykamy i ponownie wkładamy do lodówki na 48 godzin. Ja nie wytrzymałam i już na drugi dzień rozsmarowałam kulki na kanapce. Pychota.
Smacznego!
Magda, a myślisz, że jak długo można przechowywać taki ser? Uważam, że to super pomysł na prezent! :) no i tą książkę też uwielbiam...narobiłaś mi ochoty, żeby znów do niej zajrzeć ;)
OdpowiedzUsuńW książce napisane jest tylko, żeby przechowywać w lodówce, autorka nie wspomniała ile czasu.
UsuńAle wydaje mi się, że tydzień na pewno wytrzymają, jednak to tylko moje przypuszczenia ;) Jestem pewna natomiast, że zje się je szybciej i tygodnia w lodówce nie wytrzymają ;)
to będę musiała wypróbować przepis i sprawdzić żywotność sera :) bo pewnie też masz podobnie, że jak kogoś obdarowujesz domowym wyrobem, to on zamiast zaraz to zjeść, trzyma to na honorowym miejscu w kuchennej witrynce i woli patrzeć niż skosztować :P
Usuńdokładnie, sama tak mam gdy coś od kogoś dostanę :P
Usuńser wygląda fenomanalnie
OdpowiedzUsuńTo prawda, cieszy oko ;) Super też smakuje! :)
Usuń