14.02.2014

Mus czekoladowy



Mus czekoladowy 
(Inspiracja: Kuchnia pełna smaków)


50 ml mocnej kawy
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 jajka (białka i żółtka osobno)
2 łyżki cukru 


Kawę rozpuszczamy z czekoladami w kąpieli wodnej. 
Białka ubijamy na sztywną pianą, pod koniec ubijania wsypujemy łyżkę cukru. 
Żółtka ucieramy z drugą łyżką cukru na puszysty kogel mogel.
Łyżkę piany dodajemy do żółtek, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą pianę i mieszamy do połączenia składników. Masę jajeczną dokładnie łączymy z czekoladami. Przelewamy do kokilek/filiżanek. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz