31.01.2014

Kryzysowe brownie

 


Kryzysowe brownie
(Inspiracja: Nigella Lawson "Kuchnia")


90 g miękkiego masła

170 g cukru
65 g kakao
110 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Masło topimy w garnuszku. Gdy będzie płynne wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. W misce mieszamy kakao, mąkę i sól. Wsypujmy do garnka z masłem, mieszamy. Na tym etapie masa będzie zwarta i krucha. Wyłączamy gaz a garnek odstawiamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wlewamy je do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut. Brownie jest gotowe, gdy wierzch będzie suchy a przy dotknięciu będzie się łatwo uginać.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. kurcze, nawet mam wszystkie składniki, a nigdy nie robiłam brownie! może powinnam zacząć od kryzysowego...:D bardzo mi się podobają te zdjęcia - maksymalnie minimalne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie powinnaś zrobić ;) Ten przepis to mała porcja, na ok 9 kwadratów, robiłam z połowy porcji. Jeśli chcesz więcej to lepiej podwoić składniki ;)

      Usuń
    2. zrobiłam i potwierdzam, że jest pyszne! Wystarczyła mi ta połówka porcji - ciasto jest faktycznie bardzo sycące :) super sprawa i naprawdę uważam, że na kryzysową sytuację to jest idealne rozwiązanie!

      Usuń