26.04.2013

Jajka faszerowane na dwa sposoby



Jajka faszerowane puree z groszku z wędzonym łososiem


4 jajka ugotowane na twardo
1/2 szklanki mrożonego groszku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
plastry wędzonego łososia
posiekana pietruszka


Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyciągamy żółtka. Do miski wrzucamy żółtka, groszek (mrożony groszek wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut), wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek – miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Połówki jajek nadziewamy puree z groszku, na wierzchu układamy zwinięty w rulonik plasterek łososia, całość obsypujemy pietruszką.


Smacznego!




Jajka faszerowane pastą z łososia wędzonego na ciepło


4 jajka ugotowane na twardo
100 g łososia wędzonego na ciepło
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
garść posiekanej pietruszki
sól i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek


Jajka przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka. Do miski wrzucamy żółtka, kawałki łososia, dodajemy majonez, musztardę i posiekaną pietruszkę – składniki dokładnie łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Połówki jajek nadziewamy pastą, wierzch obsypujemy szczypiorkiem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz