Sernik z malinami
spód
150
g ciastek digestive
40
g topionego masła
masa
serowa
500
g twarogu sernikowego
250
g mascarpone
200
g śmietany 18%
3
jajka
130
g cukru
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2
łyżki mąki pszennej
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
maliny (świeże lub mrożone)
1/2
szklanki płatków migdałów
Ciastka kruszymy w malakserze, dodajmy roztopione masło i dokładnie łączymy.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy, ugniatamy palcami i wkładamy
do lodówki. Jajka roztrzepujemy w misce z cukrem. Do drugiej
miski dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone, śmietanę, jajka z cukrem, ekstrakt
waniliowy i mąki. Wszystkie składniki miksujemy krótko, do momentu uzyskania
gładkiej masy. Zmiksowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu masy serowej układamy maliny. Sernik pieczemy w
temperaturze 150 stopni przez półtorej godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia obsypujemy sernik płatkami
migdałów. Studzimy w lekko
uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Magdaleno, jak patrzę na te zdjęcia, to chce mi się piec albo odwiedzić Ciebie, bo nie widziałam Cię już nie wiem ile lat! Nie licząc tlc, nawet mamie się pochwaliłam, że moja koleżanka była w telewizji:D Pozdrawiam bardzo serdecznie, Karolina Stawiarz:)
OdpowiedzUsuńno ciasteczko
OdpowiedzUsuń