13.05.2013

Sernik z malinami



Sernik z malinami


spód
150 g ciastek digestive
40 g topionego masła

masa serowa
500 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
200 g śmietany 18%
3 jajka
130 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
maliny (świeże lub mrożone)
1/2 szklanki płatków migdałów


Ciastka kruszymy w malakserze, dodajmy roztopione masło i dokładnie łączymy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy, ugniatamy palcami i wkładamy do lodówki. Jajka roztrzepujemy w misce z cukrem. Do drugiej miski dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone, śmietanę, jajka z cukrem, ekstrakt waniliowy i mąki. Wszystkie składniki miksujemy krótko, do momentu uzyskania gładkiej masy. Zmiksowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu masy serowej układamy maliny. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni przez półtorej godziny. Na 20 minut przed  końcem pieczenia obsypujemy sernik płatkami migdałów. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Magdaleno, jak patrzę na te zdjęcia, to chce mi się piec albo odwiedzić Ciebie, bo nie widziałam Cię już nie wiem ile lat! Nie licząc tlc, nawet mamie się pochwaliłam, że moja koleżanka była w telewizji:D Pozdrawiam bardzo serdecznie, Karolina Stawiarz:)

    OdpowiedzUsuń