Sernik
z masłem orzechowym i solonym karmelem*
spód
150 g kruchych ciastek
40 g stopionego masła
masa serowa
450 g śmietankowego twarogu
sernikowego
250 g ricotty
3 jajka
200 g śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru
250 g gładkiego masła orzechowego
1 łyżka mąki pszennej
3 jajka
200 g śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru
250 g gładkiego masła orzechowego
1 łyżka mąki pszennej
solony karmel
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka soli morskiej
Ciastka kruszymy w
malakserze, dodajmy roztopione masło i dokładnie łączymy. Dno tortownicy o
średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę
ciasteczkową wykładamy na dno formy, ugniatamy palcami i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce. Miksujemy krótko, do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotowujemy solony karmel. Na patelni podgrzewamy cukier i wodę.
Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając aż płyn będzie koloru
bursztynowego, potrwa to ok. 5 minut. Należy uważać, żeby nie spalić karmelu. Gdy karmel uzyska pożądany kolor patelnię ściągamy
z ognia i wlewamy śmietankę, energicznie mieszamy, następnie wsypujemy sól,
dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowym karmelem oblewamy wierzch sernika.
Bardzo ładnie i apetycznie wygląda, ale tak się składa, że ja, podobnie jak W., też nie lubię serników :)
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńMam dwa pytania:
1. czy można użyć twarogu z wiaderka, czy lepszy będzie potrójnie mielony z kostki?
2. czy piekłaś ten sernik z parą/w kąpieli wodnej?
Pozdrawiam!
Cześć :)
Usuń1. Można użyć twarogu z wiaderka (polecam Delfiko albo Dr Oetker).
2. Nie piekłam go w kąpieli wodnej, ale można upie go w ten sposób, na pewno nie popęka i będzie płaski jak stół.
Pozdrawiam serdecznie :)
Też mam kilka pytań :)
OdpowiedzUsuń1. Jakie ciasteczka są najlepsze? Czy myślisz, że można zrobić spód z herbatników?
2. Czy konieczna jest ricotta? Czy można użyć 750 g twarogu?
3. Gdzie dostanę twaróg Delfiko albo Dr Oetker? Jestem dzieckiem Biedronki i nie wiem gdzie się kupuje takie rarytasy :P
4. Rozumiem, że solonym karmelem polewamy sernik przed samym podaniem? Czy podana przez Ciebie porcja faktycznie starcza na 1 sernik, czy trochę zostanie? :)
5. I ostatnie, najważniejsze pytanie.... kiedy otwieramy kawiarnię?!!?!?!?!?!?!? :D:D:D
ściskam!
1. Każde kruche ciasteczka będą dobre, digestive, herbatniki itp.
Usuń2. Z twarogiem można poszaleć, użyć tylko twarogu sernikowego lub zamiast ricotty dodać mascarpone.
3. Delfiko dostępny jest w Piotrze i Pawle lub Polo Markecie, Dr Oetker np. w Tesco. Wypróbowałam już wiele twarogów i polecam również twaróg firmy Maluta.
4. Z podanego przepisu na karmel otrzymasz ok. 250 ml karmelu, sernik polewamy przed podaniem i zostaniem nam sporo karmelu do wyjadania ;)
5. WKRÓTCE!!!!!!! :D :D :D
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi (oczywiście nr 5 jest najlepsza!!!) :) Pod koniec listopada będę robiła Twój sernik - dam znać jak mi wyszedł :) Solony karmel już chyba zawsze będzie mi się kojarzył z Tobą :)
UsuńZdjęcia super :) A serniki kocham. Z całą pewnością się poczęstuję już idę kawę parzyć!
OdpowiedzUsuńŚciskam
Ilona
Madzia! Właśnie kupiłam składniki na ten sernik, ledwo wytrzymałam tydzień myślenia o nim! Robię! :)
OdpowiedzUsuńAnia, ja Ci mogę polecić twaróg z wiaderka z Biedronki - używam go do serników i jest bardzo dobry.
Dziękuję!!! Rany, nie spodziewałam się, że aż tak Wam zasmakuje!!! <3 <3
Usuńsuper napisane
OdpowiedzUsuńPodoba mi się
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ten serniczek.
OdpowiedzUsuń