Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
300 ml ciepłej wody
jajko do posmarowania
mieszanka ziaren do obsypania
W misce łączymy mąki, wsypujemy drożdże i sól, dodajemy miód, stopniowo wlewamy wodę, wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na dziewięć równych części, formujemy okrągłe bułki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki smarujemy jajkiem, obsypujemy mieszanką ziaren i odstawiamy do napuszenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Robiłam te bułeczki dwa razy, są pyszne! Tylko mam jeden problem, bardzo szybko skorupka na zewnątrz robi się bardzo twarda ( w środku sa miękkie ) ale trzeba użyć naprawdę dobrego noża żeby je przekroić, coś robię źle czy tak powinno być? ( pierwszą wersję robiłam tylko z mąki pszennej i z świeżymi drożdżami , drugi raz wg oryginalnego przepisu, efekt był ten sam)
OdpowiedzUsuń