12.04.2013

Sernikobrownie



Sernikobrownie


brownie
200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 jajka
100 g mąki pszennej

sernik
400 g twarogu sernikowego
2 jajka
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

120 g malin (mogą być mrożone)


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej* i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do miski wbijamy kolejno 3 jajka, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie miksujemy. W drugiej misce umieszczamy składniki na sernik, miksujemy na gładką masę.  Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 czekoladowej masy przelewamy do formy, wyrównujemy. Masę serową wylewamy na czekoladowy spód. Wierzch ozdabiamy kleksami z pozostałej masy czekoladowej i obsypujemy malinami.
Pieczemy przez ok. 50 minut.


Smacznego!


**kąpiel wodna – do garnka wlewamy niewielką ilość wody, na garnku ustawiamy miskę wypełnioną czekoladą i czekamy aż czekolada się rozpuści. 

5 komentarzy:

  1. To sernikobrownie jest przepyszne! Juz tyle mam sprawdzonych przepisów z Twojego bloga :))) Nic tylko się inspirować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu!!! :* :* Ja niedługo zrobię Twój hummus buraczkowy! :)

      Usuń
    2. To czekam na wrażenia z Twojego hummusu - na pewno lepiej go zmiksujesz ;) A ja sernikobrownie planuję już na po świętach. Nie omieszkam się nim pochwalić na blogu! Nie mogę się doczekać :)

      Usuń
  2. A ja hummusem! Twój był pyszny! :) :)

    OdpowiedzUsuń