07.04.2013

Sernik kajmakowy





Sernik kajmakowy


spód
170 g ciastek digestive
60 g roztopionego masła

masa serowa
1 kg twarogu sernikowego*
2 łyżki mąki pszennej
400 g masy kajmakowej**
100 g masła
170 g cukru
6 jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego

polewa
130 g masy kajmakowej
migdały blanszowane



Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.Ciasteczka kruszymy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie łączymy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masą ciasteczkową wylepiamy dno formy, odstawimy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodajemy 400 g masy kajmakowej, miksujemy. Następnie dodajemy na zmianę, jajko i łyżkę sera, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy do masy mąkę pszenną, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej*** przez ok. 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: 130 g masy kajmakowej umieszczamy w garnku, dodajemy 4 łyżki mleka, podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu aż masa stanie się gładka. Gotową polewą oblewamy wierzch sernika, zdobimy migdałami


Smacznego!


*używam twarogu z wiaderka, jednak ważne jest by kupić twaróg dobrej jakości, polecam Delfiko, Maluta, Mój Ulubiony z Wielunia.
**szczególnie polecam kajmak z Gostynia, najlepszy!
***sernik pieczemy w kąpieli wodnej - pod formę z sernikiem wkładam większą formę wypełnioną gorącą wodą, dzięki temu nasz sernik piecze się równomiernie, nie popęka i będzie równy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz