9.04.2013

Zupa soczewicowa



Zupa soczewicowa


1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
kawałek świeżego imbiru
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
olej
1 i 1/2 litra gorącej wody


Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, imbir starty na tarce o małych oczkach oraz kolendrę. Całość podsmażamy przez ok. 2 minuty, po tym czasie do garnka wlewamy gorącą wodę. Dodajemy pół łyżeczki soli, kurkumę i pomidory z puszki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę - dodajemy do garnka.  Soczewicę płuczemy i wrzucamy do garnka. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy pieprzem.
Porcja na ok. 6 misek zupy.


Smacznego!

1 komentarz: