Chleb tostowy
540
g mąki pszennej (użyłam typ 450)
300
ml ciepłej wody
1
opakowanie suchych drożdży (7 g)
czubata
łyżka miękkiego masła
1
i 1/2 łyżeczki cukru
1
i 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wszystkie składniki
umieszczamy w misce i zagniatamy gładkie ciasto, ręcznie lub z pomocą miksera. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy
ściereczką. Odstawiamy do wyrastania na 60 minut. Po tym czasie formujemy
z ciasta bochenek i przekładamy go do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (11x25 cm).
Wierzch smarujemy olejem, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do
wyrastania na 40 minut. W tym czasie nagrzewamy
piekarnik do 190 stopni. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut. Gotowy wyjmujemy z formy i
ponownie wstawiamy do piekarnika, dopiekamy przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz