29.03.2013

Mazurek chałwowy





Mazurek chałwowy


spód
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
60 g zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko

nadzienie
100 g chałwy waniliowej
2 łyżki mascarpone
50 g białej czekolady

wierzch
50 g białej czekolady
2 łyżki płatków migdałowych


Spód: piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki na spód szybko zagniatamy. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, lekko zaginamy brzegi, wierzch nakłuwamy widelcemPieczemy przez ok. 20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Nadzienie: czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Pokrojoną na kawałki chałwę miksujemy z mascarpone, dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Masę delikatnie rozprowadzamy na ostudzonym spodzie.
Wierzch: czekolady również topimy w kąpieli wodnej, ozdabiamy nią wierzch mazurka. Płatki migdałowe prażymy na patelni i obsypujemy nimi ciasto.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz