20.03.2016

Majonez bazyliowy





Uwagi:
*przepis na klasyczny majonez znajdziecie tutaj


Majonez bazyliowy


1 czubata łyżeczka musztardy
2 żółtka
200 ml oleju z pestek winogron 
1 łyżka soku z cytryny 
sól i świeżo mielony pieprz
liście z jednej doniczki bazylii + 1 łyżka oleju z pestek winogron


Liście bazylii blendujemy z łyżką oleju.
Musztardę łączymy z odrobiną soli i pieprzu, dodajemy żółtka, miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajmy zmiksowaną bazylię, łączymy składniki. 
Następnie, cały czas miksując, cieniutkim strumieniem wlewamy olej z pestek winogron, miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej masy. 
Na koniec wlewamy sok z cytryny i doprawiamy jeśli to konieczne. 
Przechowujemy w lodówce do 2-3 tygodni. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz