24.03.2016

Mazurek migdałowy





Mazurek migdałowy 
(Inspiracja: Moje Wypieki)


spód 
200 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki śmietanki 30%

nadzienie
200 g migdałów
1 szklanka cukru pudru
3 białka
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki soku z pomarańczy 

wierzch
tabliczka białej czekolady 
płatki migdałowe, uprażone 


Składniki na spód umieszczamy w misie miksera lub zagniatamy ręcznie. Z powstałego ciasta tworzymy kulę, owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce (ok. 30 minut).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim dno prostokątnej formy, podpiekamy przez ok. 15-17 minut, aż wierzch będzie rumiany. 
Migdały mielimy na pył, dodajemy cukier puder oraz mąkę, łączymy składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do sypkich składników i delikatnie mieszamy łyżką, na koniec wlewamy sok z pomarańczy, mieszamy. 
Masę migdałową wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy, formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż wierzch będzie ścięty, jeśli zbyt szybko zacznie się rumienić należy przykryć go folią. Po upieczeniu studzimy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, wierzch mazurka ozdabiamy kleksami białej czekolady i obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz