30.03.2016

Domowy serek kremowy









Domowy serek kremowy 


800 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soli (używam himalajskiej)
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki oregano 

+ gaza, sznurek, wysokie naczynie


Jogurt grecki przekładamy do miski, wsypujemy sól, czosnek niedźwiedzi i oregano, miksujemy do dokładnego połączenia składników. 
Masę przekładamy na gazę, łapiemy za jej końce tworząc worek, związujemy sznurkiem, umieszczamy w lodówce nad naczyniem, do którego będzie spływała woda (jest to dość problematyczne, ja swój sznurek zahaczyłam o środkową półkę w lodówce, tak by worek zwisał nad półką znajdującą się poniżej, na niej ustawiłam wysokie naczynie, do którego spływał nadmiar wody). 
Tak przygotowaną konstrukcję pozostawiamy w lodówce na całą noc. 
Kolejnego dnia serek przekładamy do pojemnika i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz