07.04.2016

Hummus buraczkowy





Hummus buraczkowy 
(Inspiracja od Ani z Moja w tym głowa)


1/2 szklanki ciecierzycy 
1 szklanka (250 ml) wody
2/3 łyżeczki sody

1 średniej wielkości burak
1/4 szklanka tahini 
1 ząbek czosnku
4 łyżki soku z cytryny 
sól 


Ciecierzycę zalewamy wodą, wsypujemy 1/3 łyżeczki sody i odstawiamy na całą noc. 
Tego samego dnia pieczemy buraka, szorujemy go pod bieżącą wodą, dzielimy na pół, owijamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. 
Kolejnego dnia ciecierzycę płuczemy, gotujemy do miękkości (ok. 40 minut) w dużej ilości wody z dodatkiem 1/3 łyżeczki sody. 
Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzamy dodajemy kawałki upieczonego buraka, tahini, czosnek, wlewamy sok z cytryny, składniki blendujemy na gładką masę. 
Na koniec doprawiamy, dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki, oblewamy oliwą i obsypujemy posiekaną pietruszką.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czekam na inne Twoje hummusy! :) Choć buraczkowy jest moim faworytem, i pewnie prędko się to nie zmieni, to mam chęć jeszcze poeksperymentować - np. z pomidorowym czy bakłażanowym :) ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Krakowie jadłam z suszonymi pomidorami i był naprawdę pyszny! Bardzo aromatyczny ;) Bakłażanowy brzmi bardzo ciekawie! ;) Pozdrawiam! :*

      Usuń