19.04.2016

Tort naleśnikowy






Tort naleśnikowy 


ciasto naleśnikowe
500 ml mleka 
2 jajka 
20 g stopionego masła 
300 g mąki pszennej 
szczypta soli 
1 łyżka cukru 

nadzienie
250 g mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru 
dżem malinowy 
kajmak
maliny 
borówki


Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na gładką masę, jeśli ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę mleka. 
Naleśniki smażymy na złoty kolor, bez dodatku oleju, na patelni o średnicy 20 cm. 
Z podanego przepisu otrzymacie ok. 15 naleśników.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 
Naleśniki przekładamy kremem mascarpone, dżemem malinowym i kajmakiem w dowolnej kolejności. 
Wierzch wykańczamy kremem i owocami. 
Chłodzimy w lodówce.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Piękny ten Twój tort! Też mam ochotę go wypróbować :) Tylko będę musiała zatrudnić kogoś do smażenia, bo tego akurat bardzo nie lubię ;) I widzę, że chyba nie ma większego kłopotu z jego krojeniem po schłodzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Spróbuj koniecznie ;) Po schłodzeniu tort bardzo ładnie zachowuje kształt :)

      Usuń
  2. To super! :) U mnie w tym roku wysyp trzydziestek więc będzie pare okazji żeby ten tort... usmażyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Ja też długo szukałam okazji żeby go usmażyć :P

      Usuń