26.04.2016

Foie gras (pasztet strasburski)






Foie gras (pasztet strasburski)
(Inspiracja: majaskorupska.blogspot.com, z małymi modyfikacjami)


500 g wątróbek gęsich 
60 ml whisky
4 szalotki
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
imbir 

+ 100 g klarowanego masła do polania


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, następnie odkładamy na talerzyk. 
Na tej samej patelni podsmażamy umyte i oczyszczone wątróbki, przez ok. 3 minuty. Wlewamy whisky i podpalamy (ostrożnie, płomień będzie naprawdę duży), podsmażamy aż płomień zniknie. 
Wątróbki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz miękkie masło, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem, blendujemy na gładką masę. 
Masę pasztetową przekładamy do szklanych miseczek, oblewamy sklarowanym masłem. Przechowujemy w lodówce. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz