17.03.2016

Pieczeń z indyka





Pieczeń z indyka 


1 i 1/2 kg piersi z indyka
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki oregano 
sól (używam himalajskiej)
świeżo mielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku

+ gruby sznurek do obwiązania


Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy. 
Czosnek niedźwiedzi, oregano, sól i pieprz łączymy w miseczce, wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny, mieszamy. Marynatą zalewamy indyka, obkładamy plasterkami czosnku. 
Indyka przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. 
Kolejnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Indyka wyciągamy z marynaty, obwiązujemy grubym sznurkiem tworząc rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy marynatą. 
Pieczemy przez ok. 90 minut. 
Kroimy po całkowitym wystudzeniu, przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Tworzysz piękne zdjęcia, jestem pod wrażeniem, pewnie już nie raz byłaś pytana ale jakim aparatem, obiektywem pracujesz? Jakiego filmu używasz? Ja ciągle używam czarno-białych ale widząc Twoje dzieła, zastanawiam się nad kolorem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, bardzo, bardzo mi miło! :) :) :) Jeżeli chodzi o fotografię analogową to korzystam z Zenita TTL i obiektywu Helios-44M-4, zamiennie używam też Penatcona auto :) Film: Fujifilm Fujicolor Superia 200 :) Pozdrawiam :)

      Usuń