20.07.2015

Razowe ciasto z budyniem i malinami







Razowe ciasto z budyniem i malinami
(Przepis na budyń pochodzi ze strony Moje Wypieki)


ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g zimnego masła
1 jajko 

budyń
450 ml + 150 ml mleka 
6 żółtek
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

wierzch
500 g malin 
cukier puder


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 
Składniki na spód szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 ciasta odkładamy, pozostałym wylepiamy dno prostokątnej formy. Ciasto podpiekamy przez 15 minut. 
450 ml mleka wlewamy do garnka, doprowadzamy w wrzenia. Pozostałe mleko (150 ml), żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy na gładką masę. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, stopniowo wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji.
Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy budyń, obsypujmy malinami oraz kruszymy pozostałe ciasto. 
Formę z ciastem ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut. 


Smacznego!

2 komentarze: