Tartaletki sernikowe z malinami i jagodami
ciasto
120 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych błyskawicznych
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta soli
100 g zimnego masła
nadzienie
200 g twarogu trzykrotnie mielonego
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
wierzch
maliny
jagody
Sypkie składniki na spód łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Składniki rozcieramy między palcami aż powstaną okruchy, z ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na 6 części.
Porcją ciasta wylepiamy dno i boki foremek o średnicy 10 cm. Spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone tarty podpiekamy przez ok. 15 minut.
Składniki nadzienia miksujemy na gładką masę.
Podpieczone spody wypełniamy masą twarogową, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu tartaletki obsypujmy owocami.
Smacznego!
Powiem szczerze, że wolę jesień niż zimę. Jesienią wczesną cenię kolorowe liście. Mam wtedy ochotę na czytanie i gorącą herbatę, staram się koncentrować na plusach tej pory roku. Dla mnie zima mogłaby nie istnieć w Polsce :) Lato oczywiście jest ukochaną porą roku
OdpowiedzUsuńoj tak, zimę zdecydowanie wykreśliłabym z kalendarza ;)
Usuń