23.07.2015

Tartaletki sernikowe z malinami i jagodami





Tartaletki sernikowe z malinami i jagodami


ciasto 
120 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych błyskawicznych 
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu 
duża szczypta soli 
100 g zimnego masła

nadzienie
200 g twarogu trzykrotnie mielonego
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki cukru
1 jajko 
1 łyżeczka mąki pszennej

wierzch
maliny
jagody


Sypkie składniki na spód łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Składniki rozcieramy między palcami aż powstaną okruchy, z ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na 6 części.
Porcją ciasta wylepiamy dno i boki foremek o średnicy 10 cm. Spody nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone tarty podpiekamy przez ok. 15 minut. 
Składniki nadzienia miksujemy na gładką masę. 
Podpieczone spody wypełniamy masą twarogową, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 
Po upieczeniu tartaletki obsypujmy owocami.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Powiem szczerze, że wolę jesień niż zimę. Jesienią wczesną cenię kolorowe liście. Mam wtedy ochotę na czytanie i gorącą herbatę, staram się koncentrować na plusach tej pory roku. Dla mnie zima mogłaby nie istnieć w Polsce :) Lato oczywiście jest ukochaną porą roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, zimę zdecydowanie wykreśliłabym z kalendarza ;)

      Usuń