07.07.2015

Chleb pełnoziarnisty







Chleb pełnoziarnisty 


400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki żytniej (typ 720) 
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni 
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki maku 
3 łyżki sezamu 
500 ml letniej wody 
ziarna do obsypania


Suche składniki łączymy w misce. Stopniowo wlewamy wodę, mikserem łączymy składniki, ciasto będzie miało luźną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy mikserem, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierzch obsypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut (ciasto powinno wypełnić całą formę). 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Wyrośnięty chleb pieczemy przez ok 60-70 minut.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. zaczynam przygodę z chlebem po raz pierwszy - inspiruję się Twoim przepisem i wierzę, że kolejny raz mnie nie zawiedziesz :) pozdrawiam serdecznie i obiecuję poinformować, jaki efekt końcowy zastanie moja rodzina.

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebek nie wyrósł niestety - to pierwsze spostrzeżenie, rano powiem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co z tego, że nie wyrósł. Nie liczy się wielkość, a smak! A ten jest genialny- dzisiaj drugie podejscie:) pozdrawiam i dziękuje za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uf! Cieszę się, że smakował ;) ;) Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń