Tort kajmakowo-orzechowy
(Inspiracja: Moje Wypieki)
ciasto
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
2 żółtka
nadzienie
puszka masy kajmakowej
250 g masła orzechowego (przepis)
garść posiekanych migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami, na koniec dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 9 części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Talerzem lub dnem tortownicy o średnicy 20 cm wykrawamy koła.
Okrągłe placki pieczemy przez ok. 10 minut. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia.
Blaty na przemian smarujemy kasą kajmakową i masłem orzechowym, wierzch tortu powinien być wykończony kajmakiem.
Całość obsypujemy posiekanymi migdałami.
Smacznego!
haha :) Piękny wstęp do przeapetycznego przepisu! :D Chyba już wiem jaki zrobię kolejny tort ;) Dobrego dnia!
OdpowiedzUsuńTort marzenie....bardzo polecam :) :) Ściskam!
UsuńIstny raj kulinarny! :)
OdpowiedzUsuńTen tort z pewnością cudowny w smaku, z takimi dobrociami. <3
Śliczne zdjęcia! :D
Dziękuję! Cudowny po stokroć! ;) ;) Pozdrawiam :)
Usuń