9.06.2015

Tort kajmakowo-orzechowy





Tort kajmakowo-orzechowy 
(Inspiracja: Moje Wypieki) 


ciasto
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
2 żółtka 

nadzienie
puszka masy kajmakowej 
250 g masła orzechowego (przepis)
garść posiekanych migdałów 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami, na koniec dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto. 
Ciasto dzielimy na 9 części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Talerzem lub dnem tortownicy o średnicy 20 cm wykrawamy koła.
Okrągłe placki pieczemy przez ok. 10 minut. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. 
Blaty na przemian smarujemy kasą kajmakową i masłem orzechowym, wierzch tortu powinien być wykończony kajmakiem. 
Całość obsypujemy posiekanymi migdałami. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. haha :) Piękny wstęp do przeapetycznego przepisu! :D Chyba już wiem jaki zrobię kolejny tort ;) Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort marzenie....bardzo polecam :) :) Ściskam!

      Usuń
  2. Istny raj kulinarny! :)
    Ten tort z pewnością cudowny w smaku, z takimi dobrociami. <3
    Śliczne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Cudowny po stokroć! ;) ;) Pozdrawiam :)

      Usuń