Krakersy
(Inspiracja: Smakowite Prezenty)
80 ml wody
2 łyżki oleju
50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)
1 łyżeczka wędzonej papryki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wodę z olejem wlewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę pszenną, kukurydzianą, sól i paprykę łączymy w misce.
Suche składniki zalewamy wodą z olejem, dokładnie łączymy składniki, formujemy kulę.
Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy trójkąty (nóż do pizzy sprawdza się idealnie).
Krakersy pieczemy przez ok. 10 minut.
Smacznego!
Muszę kiedyś wypróbować! Zawsze mi się wydawało, że tego typu przekąski są raczej smażone - pieczona wersja brzmi znacznie lepiej :)
OdpowiedzUsuńP.S. Piękne zdjęcie! :)))
I wychodzą idealne! Polecam zrobić podwójną porcję, ta nie jest duża :) Dziękuję :) :) :) Uścisk!
Usuń