Pierogi z mięsem
ciasto
350 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml wrzącej wody
20 g masła
nadzienie
600 g mięsa wołowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki bulionu
sól i pieprz do smaku
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Do wrzącej wody dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Wodę stopniowo wlewamy do miski z mąką, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło.
Do garnka wlewamy wodę. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości (ok. 20 minut od zagotowania).
Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
Ugotowane mięso umieszczamy w misie malaksera, miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy cebulę, wbijamy jajko i wlewamy bulion, miksujemy do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na cienki placek, szklanką o średnicy ok. 7 cm wykrawamy koła. Łyżeczką nakładamy porcję nadzienia, lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz