04.06.2015

Pierogi z mięsem







Pierogi z mięsem 


ciasto
350 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml wrzącej wody 
20 g masła 

nadzienie
600 g mięsa wołowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki bulionu
sól i pieprz do smaku 


Do miski wsypujemy mąkę i sól. Do wrzącej wody dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Wodę stopniowo wlewamy do miski z mąką, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło.
Do garnka wlewamy wodę. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości (ok. 20 minut od zagotowania). 
Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
Ugotowane mięso umieszczamy w misie malaksera, miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy cebulę, wbijamy jajko i wlewamy bulion, miksujemy do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy. 
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na cienki placek, szklanką o średnicy ok. 7 cm wykrawamy koła. Łyżeczką nakładamy porcję nadzienia, lepimy pierogi. 
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz