06.06.2015

Bułki z makiem





Bułki z makiem


400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 
1 jajko
1 łyżka stopionego masła (ok. 30 g)
jajko do posmarowania 
mak do obsypania 


Mąkę, sól, cukier i drożdże łączymy w misce. Stopniowo wlewamy mleko, następnie wbijamy jajko, zagniatamy elastyczne ciasto. Na koniec wlewamy roztopione masło, krótko wyrabiamy. 
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojeni objętości (jeśli mam mało czasu, nagrzewam piekarnik do minimalnej temperatury, wkładam do niego miskę z ciastem, drzwiczki pozostawiam lekko uchylony, ciasto wyrasta o wiele szybciej).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części, z każdej formujemy bułeczki (instrukcja na zdjęciu poniżej).
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy makiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz