Tort czekoladowy z owocami lata
(Inspiracja: Moje Wypieki, przepis zmodyfikowany)
ciasto
4 jajka
200 ml mleka
160 ml oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
80 g kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
250 g mascarpone
300 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki dżemu malinowego
wierzch
truskawki
czereśnie
borówki
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko, olej i wsypujemy cukier, składniki mieszamy łyżką.
Mąkę i kakao przesiewamy do drugiej miski, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych, przy pomocy łyżki dokładnie łączymy składniki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, formę wypełniamy ciastem, wierzch wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 70-75 minut, do suchego patyczka.
Pu upieczeniu odstawiamy do ostudzenia, następnie nożem z piłką dzielimy ciasto na trzy blaty.
Śmietankę z cukrem pudrem krótko ubijamy (ok. 30 sekund), dodajemy mascarpone, ubijamy na sztywny krem.
Pierwszy blat układamy na talerzu, nakładamy warstwę dżemu malinowego, następnie warstwę kremu, przykrywamy drugim blatem, na który nakładamy tylko krem, następnie nakładamy ostatni blat czekoladowego ciasta, wierzch wykańczamy pozostałym kremem i obsypujemy owocami.
Smacznego!
Ależ on pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten intensywny kolor! *.*
Dziękuję! :)
UsuńWłaśnie koleżanka poleciła mi ten tort. Uwielbiam takie proste przepisy. W sobotę zamierzam się z nim zmierzyć:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, pracy niewiele a efekt pyszny! Mam nadzieję, że sobota była udana ;)
UsuńPiekłam już 3 razy! Zawsze cudowne, łatwe i robi wrażenie :) Dziś w ostatnim momencie zorientowałam się, że nie mam kakao, więc dodałam mąki, a do tego ekstrakt z cytryny i trochę suchego maku. Zobaczymy, co wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńAaaaaa! Tyle radości! Cieszę się bardzo!!! :) :*
UsuńI wyszło w nowej wersji? :)
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń