16.06.2015

Krakersy



Krakersy 
(Inspiracja: Smakowite Prezenty)


80 ml wody
2 łyżki oleju 
50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej 
1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)
1 łyżeczka wędzonej papryki


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Wodę z olejem wlewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia. 
Mąkę pszenną, kukurydzianą, sól i paprykę łączymy w misce.
Suche składniki zalewamy wodą z olejem, dokładnie łączymy składniki, formujemy kulę. 
Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy trójkąty (nóż do pizzy sprawdza się idealnie).
Krakersy pieczemy przez ok. 10 minut. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Muszę kiedyś wypróbować! Zawsze mi się wydawało, że tego typu przekąski są raczej smażone - pieczona wersja brzmi znacznie lepiej :)
    P.S. Piękne zdjęcie! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wychodzą idealne! Polecam zrobić podwójną porcję, ta nie jest duża :) Dziękuję :) :) :) Uścisk!

      Usuń