Uwagi:
*inne przepisy na pesto: pesto klasyczne, pesto migdałowe, pesto pistacjowe, pesto z suszonych pomidorów.
Pesto z liści rzodkiewki
pęczek liści rzodkiewki
garść liści pietruszki
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka tartego pecorino
50 g migdałów blanszowanych
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Liście rzodkiewki i pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, umieszczamy w misie blendera lub moździerzu, dodajemy czosnek, pecorino, migdały i oliwę. Składniki ucieramy na gładką pastę, na koniec doprawiamy.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Super jest ten przepis - nigdy by mi nie przyszło do głowy, żeby jeść liście rzodkiewki! Pesto smakuje ciekawie - jadłam już i z pieczywem, i z makaronem :)))
OdpowiedzUsuńNam smakowało bardzo, z makaronem najlepsze! :)
Usuń