Tort z truskawkami i malinami
ciasto
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z pomarańczy
krem
250 g mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
wierzch
maliny
truskawki
liście mięty
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy składniki. Na koniec wlewamy olej i sok z pomarańczy, dodajemy też otartą skórkę, dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez ok. 35-40 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie nożem do chleba dzielimy ciasto na dwa blaty.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy do uzyskania gładkiego, sztywnego kremu.
Kremem przekładamy ciasto. Wierzch obsypujemy truskawkami, malinami i listkami mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz