7.04.2015

Risotto z łososiem







Risotto z łososiem 


1 łyżka oleju
1 mała cebula
200 g ryżu do risotto (użyłam sant'andrea)
250 ml białego wina (użyłam półsłodkiego)
750 ml bulionu
100 g mascarpone 
400 g świeżego łososia
2 łyżki sosu sojowego


Olej rozgrzewamy na patelni, cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy przez kilka minut. Do cebuli wsypujemy ryż, który podsmażamy przez chwil kilka, cały czas mieszając. 
Następnie wlewamy wino, mieszamy od czasu do czasu. Gdy wino odparuje, partiami wlewamy bulion, czekając aż ryż wchłonie cały płyn przed wlaniem kolejnej porcji. Na koniec dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy. 
Łososia myjemy, oczyszczamy z ości i dzielimy na trzy części, które skrapiamy sosem sojowym. Grillujemy przez ok 5-7 minut z każdej strony. 
Porcję risotto nakładamy na talerz, na wierzch nakładamy kawałek łososia. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam risotto z łososiem! :) I bardzo dawno nie robiłam - natomiast znam jedynie wersję z dużą ilością cytryny w ryżu i chętnie wypróbuję Twoją bo pewnie jest trochę delikatniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś przyrządzany z odrobiną wina jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń