14.04.2015

Pleśniak






Pleśniak


3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 żółtka 
1 czubata łyżka kakao
słoik powideł śliwkowych 
4 białka + 1/2 szklanki cukru 


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia łączymy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami, wbijamy żółtka, szybko zagniatamy. 
Ciasto dzielimy na trzy części (dwie mniejsze, jedna większa). Jedną mniejszą część łączymy z kakao. Każdą porcje ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na godzinę. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Większą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i wylepiamy nim dno prostokątnej formy o wymiarach 28x22 cm. Wierzch smaruje powidłami śliwkowymi. Porcję ciasta z dodatkiem kakao trzemy na tarce i obsypujemy nim powidła. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, bezę równomiernie rozprowadzamy na warstwie ciasta z dodatkiem kakao. Ostatnią część ciasta również trzemy na tarce i obsypujemy nią wierzch ciasta.
Pieczemy przez ok. 60 minut. Jeżeli wierzch zbyt szybko będzie się przypiekał należy przykryć go folią. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz