27.04.2015

Mleko kokosowe





Uwagi:
*na blogu znajdziecie również przepis na mleko migdałowe (tutaj).
**jakiś czas temu pokazywałam przepis na owsiankę na mleku kokosowym (tutaj).
***mleko kokosowe ma tendencje do rozwarstwiania, przed użyciem należy nim solidnie wstrząsnąć. 


Mleko kokosowe


1 kokos lub 50 g wiórków kokosowych 
1/2 litra wody


Rozłupanie kokosa to spore wyzwanie, najpierw należy wbić wkręt w jeden z trzech otworów, do butelki wlewamy wodę kokosową znajdującą się wewnątrz. Następnie młotkiem obijamy kokos do momentu aż skorupa pęknie, wyciągamy wnętrze, obieramy z brązowej skórki i kroimy na kawałki, które umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy wodę i miksujemy na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Mleko przelewamy przez gazę, dokładnie wyciskamy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce przez 3-4 dni.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz