11.04.2015

Ciasto z dżemem i orzechami





Ciasto z dżemem i orzechami


3 jajka 
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju 
4 łyżki ulubionego dżemu 
garść posiekanych orzechów laskowych 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. 
Na koniec wlewamy olej, łączymy składniki.
Ciasto przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ozdabiamy kleksami z dżemu i obsypujemy posiekanymi orzechami. 
Pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Fajny przepis! Zazwyczaj wszystkie składniki są w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, dlatego gdy przychodzi ochota na coś słodkiego zazwyczaj robię to ciasto, bo wszystko mam w lodówce ;)

      Usuń
  2. Zakochałam się w Twoich zdjęciach :) To ciasto wypróbuję na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!! :) A ciasto polecam, jest bardzo proste i dobre :)

      Usuń