Ciasto z dżemem i orzechami
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
4 łyżki ulubionego dżemu
garść posiekanych orzechów laskowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy.
Na koniec wlewamy olej, łączymy składniki.
Ciasto przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ozdabiamy kleksami z dżemu i obsypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Fajny przepis! Zazwyczaj wszystkie składniki są w domu :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, dlatego gdy przychodzi ochota na coś słodkiego zazwyczaj robię to ciasto, bo wszystko mam w lodówce ;)
UsuńZakochałam się w Twoich zdjęciach :) To ciasto wypróbuję na pewno ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!! :) A ciasto polecam, jest bardzo proste i dobre :)
Usuń