15.03.2015

Kruche rogaliki z powidłami







Uwagi:
*po zwinięciu rogalików należy dobrze docisnąć wszystkie krawędzie, by uniknąć wycieku powideł poza ciasto. 
**zamiast cukru perlistego, wierzch możecie oblać lukrem.


Kruche rogaliki z powidłami


2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
170 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
słoik powideł śliwkowych 
białko do posmarowania
cukier perlisty do obsypania


Mąkę i cukier puder łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę, szybko zgniatamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy nas trzy części. Każdą część wałkujemy na cienki placek, dużym okrągłym talerzem wykrawamy koło, które dzielimy na 8 części. 
Na brzeg każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych, zaczynając od dłuższego boku zwijamy, tworząc rogalika. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki, smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy cukrem perlistym.
Pieczemy w 180˚ przez ok. 30-35 minut. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Te rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem. Zawsze robiła je ciocia. Wiesz - aż uśmiech pojawił się na mojej buzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po rogalikach zawsze buzia się śmieje ;)

      Usuń
  2. Kocham takie rogaliki, od samego patrzenia mam sam rogala, ale na twarzy :D

    OdpowiedzUsuń