Spring Rolls
20 arkuszy papieru ryżowego
250 g serka kremowego
1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
400 g grillowanej i pokrojonej w cienkie paseczki piersi z kurczaka
kiełki brokuła
pestki dyni
roszponka
Do przygotowania spring rollsów należy przygotować miskę z wodą o takiej średnicy, by arkusz papieru ryżowego swobodnie się w niej mieścił.
Jeden arkusz papieru moczymy przez kilka sekund w wodzie, układamy go na łaskim talerzu i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Papier bardzo szybko robi się miękki!
Środek smarujemy łyżeczką serka kremowego, nakładamy porcję kiełków, paseczki marchewki i piersi z kurczaka. Obsypujemy pestkami dyni i listkami roszponki. Zawijamy. Boki składamy do środka, następnie, zaczynając od dołu zwijamy papier tworząc wałek.
Smacznego!
Kilkanascie lat temu objadalem sie sajgonkami w Australii, wtedy tam sie mowilo na nie Spring Rolls. Teraz ani w Lodzi, ani w Warszawie juz tak latwo nie znajde dobrego Wietnamskiego Baru. Robilem sesje zdjeciowa dla duzej firmy wietnamskiej, prawie monpolisty w tej branzy. Po zdjeciach zostalo duzo makaronu, sprawdzilem przepis, mialem b.duzo papieru ryzowego... i zaczalem krecic.. roll and roll, and again.
OdpowiedzUsuńMakaron jest istotnym wypelniaczem
warzywa musza byc, ale drobniutko
no i powinna byc wieprzowina, siekana nie mielona, dlugo o tym dyskutowalem z Panem Trần
A moze to ja Jego nie zrozumialem?
Myślę, że to nie jest kwestia braku zrozumienia, ale mojego niestosowania się do zasad...makaronu i wieprzowiny nie dodałam świadomie ;) zrobiłam taką wersję, która mi najbardziej odpowiadała. Pozdrawiam :)
UsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń