05.12.2013

Chlebek bananowy z masłem orzechowym



Chlebek bananowy z masłem orzechowym


3 jajka
120 g cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 rozgniecione banany
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
80 g masła orzechowego
10 g masła 


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jogurt naturalny, miksujemy. Następnie wrzucamy rozgniecione banany i dokładnie miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem i sodą, przesiewamy i wsypujemy do płynnej masy. Miksujemy przez chwilę aż składniki dobrze się połączą.  Masło orzechowe i masło podgrzewamy w garnuszku, aż stanie się płynne. Wlewamy je do masy i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz