23.11.2013

Tarta na cieście filo z łososiem i szpinakiem





Tarta na cieście filo z łososiem i szpinakiem


8 płatów ciasta filo + łyżka roztopionego masła do posmarowania
400 g filetu z łososia  + odrobina oleju do posmarowania
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku + łyżka oleju
80 g tartego twardego sera
200 g śmietanki 30%
1 jajko 
sól morska i pieprz do smaku


Ciasto filo rozmrażamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Olej rozgrzewamy na patelni, czosnek siekamy i podsmażamy. Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki, wrzucamy na  patelnię, podsmażamy do czasu aż zwiędnie. Gotowy odstawiamy do przestygnięcia. Łososia myjemy, za pomocą pęsety wyciągamy ości, lekko solimy i smarujemy olejem. Tak przygotowaną rybę grillujemy przez ok. 10 minut. Gdy łosoś jest gotowy i lekko przestygnie, rozrywamy go widelcem na kawałki i usuwamy skórę. Szklaną formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Płat ciasta wkładamy do formy tak aby boki wystawały poza nią, pędzelkiem zanurzonym w roztopionym maśle lekko smarujemy wierzch, postępujemy tak z każdym kolejnym płatem. Do wypełnionej ciastem formy wrzucamy szpinak i kawałki łososia, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Do miski wbijamy jajko, wlewamy śmietankę i wsypujemy ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszanką zalewamy szpinak i łososia. Wystające ciasto zgniatamy w harmonijkę i układamy na brzegach formy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Gdy ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić przykrywamy je folią aluminiową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz