21.11.2013

Sernik czekoladowy



Sernik czekoladowy
(Inspiracja: Gotuje, bo lubi)


spód
150 g kruchych czekoladowych ciastek
50 g stopionego masła

masa serowa
500 g twarogu sernikowego
4 jajka
100 ml śmietanki kremówki
pół szklanki cukru
tabliczka gorzkiej rozpuszczonej czekolady (60%)
4 łyżki brandy
4 łyżki kakao

wierzch
tabliczka gorzkiej czekolady (60%)
150 ml śmietanki kremówki 


Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Ciasteczka mielimy na pył w malakserze. Dodajemy roztopione masło, dokładnie łączymy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z cukrem, wbijamy po jednym jajku, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego, wlewamy czekoladę, śmietankę, brandy, wsypujemy kakao - miksujemy tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy przez ok. 60-75 minut, aż wierzch sernika będzie dobrze ścięty. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy do niej czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką (!). Mus wykładamy na wierzch wystudzonego sernika i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowany sernik chłodzimy przez noc w lodówce. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz