25.04.2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kruszonką


ciasto
2 jajka
1/2 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g stopionego masła

nadzienie
3 łodygi rabarbaru 

kruszonka
50 g zimnego masła
70 g mąki pszennej
2 łyżki cukru


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Na koniec wlewamy roztopione masło, miksujemy. 
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki. 
Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami. 
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przelewamy do formy, obsypujemy kawałkami rabarbaru i kruszonką. 
Pieczemy przez ok. 45 minut. 


Smacznego!

4 komentarze: