05.10.2014

Kanapki z kremowym serkiem i pieczonymi pomidorkami







Uwagi:
*kremowy serek możesz zastąpić kozim lub serem jogurtowym (przepis).
**chleb w dniu upieczenia jest najsmaczniejszy, kolejnego podgrzewam kromki na patelni i robię z nich grzanki.


Kanapki z kremowym serkiem i pieczonymi pomidorkami


chleb pszenny (na zakwasie)
zaczyn: 
80 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej (typ 720)
100 g wody w temperaturze pokojowej
ciasto właściwe: 
cały zaczyn
180 g wody w temperaturze pokojowej
1 łyżka oliwy z oliwek 
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży

pieczone pomidorki
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek 

dodatki
kremowy serek
liście tymianku
sól i pieprz


Chleb: składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin. Następnego dnia dodajemy do zaczynu wodę i oliwę z oliwek, mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, formujemy okrągły bochenek, który wkładamy do durszlaka lub miski wyłożonej bawełnianą ściereczką (przed włożeniem ciasta ściereczkę solidnie obsypujemy mąką). Pozostawiamy do wyrastania na kolejną godzinę. Piekarnik i blachę, na której będziemy piec chleb nagrzewamy do 230 stopni. Wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę, przykrywamy folią i pieczemy przez 20 minut, następnie folię ściągamy i dopiekamy przez 30 minut. Chleb kroimy gdy całkowicie ostygnie.
Pieczone pomidorki: pomidorki myjemy, kroimy na pół, układamy na blasze. Czosnek obieramy i wrzucamy pomiędzy pomidorki. Całość obsypujemy gałązkami tymianku i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut. 
Grube kromki chleba smarujemy kremowym serkiem, nakładamy połówki pomidorków. Kanapki obsypujemy tymiankiem, pieprzem i solą.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz