08.10.2014

Tarta z kurczakiem, brokułami i pomidorkami





Uwagi:
*jeśli brak czasu czy cokolwiek innego uniemożliwia wam zrobienie kruchego ciasta, możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, pamiętajcie jednak by przed nałożeniem składników podpiec je przez 15 minut w 190 stopniach. 
**tarta bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.


Tarta z kurczakiem, brokułami i pomidorkami


spód
250 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 żółtka

nadzienie
200 g różyczek brokułu 
200 g piersi z kurczaka
kilkanaście pomidorków koktajlowych 
150 g jogurtu greckiego
150 g sera feta
2 jajka
2 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz 

dodatki
mix sałat
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
sok z cytryny


Mąkę łączymy z solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Składniki rozcieramy między palcami, na koniec wbijamy dwa żółtka, zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Gdy się nagrzeje wkładamy ciasto, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 15 minut.
Różyczki brokułu gotujemy na parze (trwa to ok. 7 minut).
Kurczaka myjemy, pozbawiamy żyłek i kroimy w kostkę. 
Pomidorki płuczemy i kroimy na pół.
W misce łączymy jogurt grecki, ser feta, jajka i parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczonym sodzie układamy kawałki surowego kurczaka, różyczki brokułu i połówki pomidorków. Składniki zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut. 
Sałatę mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Całość wygląda świetnie, szczególnie z tą sałatką! Wbrew pozorom kruche ciasto nie jest takie czasochłonne, szczególnie, że właśnie szybkość ugniatania jest naszym sprzymierzeńcem :) Pomysł z tym francuskim też jest okej, ale nie wiem czy na drugi dzień byłaby równie smaczna, jak ta Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest pyszna! Myślę, że w przypadku użycia ciasta francuskiego kolejnego dnia tarta nie będzie już tak dobra jak zaraz po upieczeniu, kruche ciasto w tym przypadku znacznie lepiej się spisuje :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda naprawde mega, poza tym łądne zdjęcia:P
    Bardzo lubię kurczaka!

    OdpowiedzUsuń