20.10.2014

Tartaletki cytrynowe





Uwagi:
*upieczone spody długo zachowują świeżość, w szczelnym opakowaniu możecie je przechowywać przez tydzień.
**jeśli podwoicie składniki, ciasta i nadzienia wystarczy wam na formę o średnicy 24 cm. 


Tartaletki cytrynowe


ciasto
120 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
60 g zimnego masła
1 żółtko

nadzienie
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 jajka 
75 g śmietanki 30%
60 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

cukier puder do podania


Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wałkujemy i dzielimy na 4 części. Foremki na tartaletki (ø 10 cm) wylepiamy kawałkami ciasta, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremki z ciastem, przykrywamy folią i pieczemy przez 20 minut.
Składniki na nadzienie umieszczamy w misce, miksujemy na gładką masę. 
Upieczone spody wypełniamy cytrynową masą, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu tartaletki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam tartę cytrynową!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń