25.07.2017

Murzynek z wiśniami



Murzynek z wiśniami 


ciasto
100 g masła 
1/2 szklanki cukru 
3 jajka
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 szklanki wiśni w syropie lub mrożonych 

polewa
2 łyżki kakao
60 g masła 
2 łyżki mleka
50 g cukru 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Cukier ucieramy z masłem do białości, kolejno wbijamy jajka, wlewamy mleko. 
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy, dodajemy do mokrych składników, mieszamy. 
Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy połowę ciasta, wykładamy wiśnie, wierzch przykrywamy pozostałym ciastem. 
Ciasto pieczemy przez 45-50 minut. 
Po upieczeniu studzimy i oblewamy polewą (masło topimy w garnuszku, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i podgrzewamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz