16.07.2017

Markizy z kremem daktylowym



Markizy z kremem daktylowym 


ciasto
200 g mąki pszennej
120 g płatków owsianych, górskich
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu (lub mniej, według upodobań)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 
170 g zimnego masła

krem
100 g daktyli
2-3 łyżki masła orzechowego 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera, miksujemy do uzyskania zwartej masy o jednolitej konsystencji. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Następnie wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadratowe lub okrągłe ciastka. 
Ciastka układamy na blasze, pieczemy przez ok. 8-10 minut, po upieczeniu studzimy. 
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie miksujemy je z dodatkiem masła orzechowego na gładki krem.
Ciastko smarujemy kremem, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. 
Najlepiej smakują kolejnego dnia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz