15.01.2017

Hummus klasyczny





Uwagi:
*wcześniej publikowałam również przepis na hummus z dodatkiem buraka (przepis).


Hummus klasyczny 
(Inspiracja: Jadłonomia)


1 szklanka suchej ciecierzycy 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka pasty tahini
1/3 szklanki zimnej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku 
sól


Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy na noc. Kolejnego dnia ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dużą ilością wody, wsypujemy drugą łyżeczkę sody oczyszczonej i gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok. 40 minut. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy pozostałe składniki poza wodą, miksujemy do uzyskania gładkiej pasty, następnie stopniowo wlewamy wodę, cały czas miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotowy hummus skrapiamy oliwą, obsupuejmy ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz