22.01.2017

Amerykanki







Amerykanki


ciasto
50 g masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka 
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru 
1 czubata łyżeczka amoniaku 

lukier
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło topimy w garnuszku, odstawiamy. Mleko miksujemy z jajkiem. Mąkę mieszamy z cukrem i amoniakiem, wsypujemy do mleka, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Na koniec wlewamy masło, łączymy składniki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką nakładamy cztery porcje ciasta, formujemy koła. Blachę wkładamy do piekarnika, pieczemy przez ok. 20-22 minuty. Po upieczeniu studzimy, następnie płaską część amerykanek oblewamy lukrem (cukier puder rozcieramy w miseczce z wodą). Z podanego przepisu otrzymacie 4 duuuuuże amerykanki. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz