02.10.2016

Waniliowe ciastka zawijane





Waniliowe ciastka zawijane 
(Inspiracja: "Smakowite prezenty" S. Verbert)


150 g masła
75 g cukru pudru
szczypta soli
ziarenka z laski wanilii
1 białko
200 g mąki pszennej


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, solą, ziarenkami z laski wanilii i białkiem. Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciskamy na blachę tworząc ciastka w kształcie litery S. 
Pieczemy przez ok. 15-20 minut. aż wierzch będzie rumiany.
Porcja na ok. 10-12 dużych ciastek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz